Iz dijaspore 2009. godine stiglo 5,5 milijardi dolara

Bez autora
Apr 28 2010

Srpska dijaspora 2009. godine u našu zemlju je poslala 5,5 milijardi dolara, odnosno 700 dolara po stanovniku, što je više od 15 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). U odnosu na 2008. godinu to predstavlja povećanje od 10 posto.Ono što je primetno je to da u vremenima ekonomskih poremećaja i kriza u svetu i Srbiji dijaspora je poslala više novca nego u periodu ekonomske stabilnosti. Najveći iznos deviznih doznaka pristigao je iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, SAD, Hrvatske i Francuske, iz kojih je poslato 32,2 posto novca dijaspore...

Iz dijaspore 2009. godine stiglo 5,5 milijardi dolaraSrpska dijaspora 2009. godine u našu zemlju je poslala 5,5 milijardi dolara, odnosno 700 dolara po stanovniku, što je više od 15 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U odnosu na 2008. godinu to predstavlja povećanje od 10 posto.

Ono što je primetno je to da u vremenima ekonomskih poremećaja i kriza u svetu i Srbiji dijaspora je poslala više novca nego u periodu ekonomske stabilnosti.

Najveći iznos deviznih doznaka pristigao je iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, SAD, Hrvatske i Francuske, iz kojih je poslato 32,2 posto novca dijaspore. Najveći deo tog novca odlazi u ličnu potrošnju primalaca doznaka, a veoma mali deo u proizvodnju, pa samim tim one nisu u funkciji razvoja Srbije.

Najveći deo novca iz dijaspore stiže nelegalnim tokovima pa je potrebno da banke smanje troškove transfera i da se doznake jeftinije realizuju. Švajcarska je prošle godine napravila priručnik koji pripadnicima srpske dijaspore ukazuje na legalne kanale kojima je moguće dostaviti novac u Srbiju.

Sredstva koja stižu iz dijaspore bila bi znatno veća i više bi se ulagalo u otvaranje malih i srednjih preduzeća da procedure nisu komplikovane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik